Belirtilen noktalardan siz değerli misafirlerimizi alarak kahvaltımızı alacağımız restoranımıza geçiyoruz. Güne bölgesel olarak Ağaların ağzına layık denilen zengin bir Konya kahvaltısı ile başlayacağız. Bunun için özel mekanımızda eski Konya evlerinin yaşatıldığı caddede Lokmahane Restoranına gidiyoruz.
Kahvaltı Menüsü (Ağa Kahvaltısı)
Kaymak, Ağız, Koyun Tulumu özel peynir, Bal, Süt, Pekmez, Tahin, Kayısı-vişne-iğde çiçeği-su kabağı reçeli, Çılbır, Kavurma, Şepit ekmek, Pişi, Tandır ekmeği, Güneyik ekmekli ekmek ovması. Vs
Kahvaltı sonrası Anadolu Selçuklu Devletinnin Başkenti Konya’nın şehir merkezindeki tarihi ve kültürel merkezlerinin keşfine başlıyoruz.
İlk durağımız Alaaddin Tepesi olacak. Adını aynı zamanda üzerinde bulunduğu camiden almaktadır. Anadolu Selçuklu Devleti’nin en büyük ve en önemli ulu camilerinden olan Alâaddin Camisini ziyaret ediyoruz.
Turumuzun devamında tepe etrafına bulunan Şazibey Mescidi (Ak Cami) de görerek Selçuklu vezirlerinden Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutulmak üzere 1254’de kurulan İnce Minare Medresesi’ni ziyaret ediyoruz.
Sonra Tarihi yoldan ilerleyerek öncelikle İplikçi Cami, Şerafettin Cami, Aziziye Cami gezimizden sonra tarihi Kadınlar Pazarı’nda akşam yemeği için hazırlık yapıyoruz.
Bugünün son zamanlarında ise Selçuklu dönemi mutfağını inceliyoruz, öncelikle mutfağın bir evin avlusunda ( Hayat kısmında) yetişen ürünler ile yazlık ve kışlık ayrılarak, dışarıdan çarşı ve pazardan alış veriş yapmaya gerek kalmaksızın elde edilen yemeklerdir. Bugün bir menü oluşturuyoruz ve bunu menü için alış veriş yap mak üzere Karilar Pazarına gidiyoruz. Kari o dönemin bilgin, dili hoş anlatımı güzel olan kişilere denilirdi, buraya gelerek çevresine toplanan kalabalığa anlatımlar yaparlardı bu sebepten pazarın ismi Karilar Pazarı olarak kalmıştır.
Menümüz
Terhun Çorbası
Kuru Patlıcan – Biber – Kabak Sarması
ve hafif tatlılardan Un helvası (Höşmerim) olacaktır.
Yukarıda söylediğimiz gibi mevsimsel değişiklikler gösteren yemeklerimizde bahçemizde olanları toprağından olmayanları ise rehberimizin vereceği bilgiyle pazardan tedarik ediyoruz ve Atölyemize gidiyoruz.
Şef, Yemek yapımı konusunda sizlere yardımcı olacak, önce yemek tariflerini sunacağız ardından öncesinde yapılan bu menüyü tadacağız, nasıl bir tat yakalamamız gerekliliği görsel, koku ve tadıyla sizlere gösterildikten sonra şefimiz ile birlikte çalışmalara başlıyoruz.
Keyifli bir o kadarda zorlandığımız bu zaman diliminde her bir yemeğimizin yapılması aşamasında rehberimizin yöreye ait anlatacağı Fıkralar, Hikâyeler ve yaptığımız yemeklerin günümüze geliş süreçlerini dinleyeceğiz. Hep birlikte yemeklerimizi tadacağız, yöreden jürilerimiz ile keyifli bir yarışmamızda olacak ki tadımızı, menümüzü, şartlarını yerine en iyi getiren adayımıza küçük hediyelerimiz olacak.
KONYA’DA YÖRESEL OYUNLAR - AKŞAM APARİTFLERİ – İÇECEKLER
Bugünün sonunda yemeklerimizi yedik ve karnımızı doyurmuşsak her birimizin ayrı ayrı yapacağı Şerbetler ile akşam oyunlarımıza ortam hazırlayacağız.
Gelincik Çiçeğinden Şerbet, Zambak Şerbeti, Erik Şerbeti, Gül – Kızılcık- Karadu – koruk – vişne - Nar, Meyvelerinden herhangi biriyle yapacağımız şerbetlerimizin eşliğinde yöresel oyunlarımı oynayacağız.
KONYA’DA YÖRESEL OYUNLAR
Oyunları an itibariyle rehberimiz anlatacak ve keyifli dakikalar geçireceğiz.
Örnek Oyunlarımızı Sıralayalım;
Top – Tabur Toplu Ates Oyunu – 3 ile 6 kişilik ekiple oynanır.
Yüzük Sakla, Adam suçla Oyunu ( istediğiniz kadar kişi ile oynanabilinir)
Yoğur kâsesinde Para Bulma Oyunu
El Çek Kalırsa Kızarsın Oyunu 2şer kişilik ekipler halinde oynanır.
Turumuzun sonunda sizleri aldığımız noktalara bırakarak programımızı tamamlıyoruz.